Αρετή Αγγούρα κ ΣΙΑ ΕΕ
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2392062312
 
Σύνδεση

Εγγραφή

Επιστροφή στα παλιά για το ωράριο των φαρμακείων

Δευτέρα, 02 Μάρτιος 2015 16:15;
Κατηγορία Νέα;

Τέλος στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων και στη λειτουργία τους μέχρι τις έντεκα το βράδυ αναμένεται να βάλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν οι φαρμακοποιοί την Παρασκευή με τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή και σύμφωνα με το ρεπορτάζ συζητείται η κατάργηση της ολοήμερης λειτουργίας και η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ωραρίου, το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όλα τα φαρμακεία, προσαρμοσμένο ωστόσο στις δυνατότητες ωραρίου των συνοικιακών φαρμακείων που δεν απασχολούν υπαλλήλους. Αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι ώρες που θα είναι ανοιχτά πλέον τα φαρμακεία, ως πιθανότερη προκρίνεται η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς. Το ωράριο θα είναι υποχρεωτικό και για τα μεγάλα φαρμακεία που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της λειτουργίας τα Σάββατα, καθώς η απόφαση αυτή ενδέχεται να λαμβάνεται από του συλλόγους για κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Σήμερα και μετά την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων (η οποία ξεκίνησε να ισχύει σταδιακά από το 2011) εκτιμάται ότι το 70% των φαρμακείων της Αττικής επιλέγουν να μένουν ανοιχτά τουλάχιστον έως τις 8 το βράδυ. Εξαίρεση αποτελούν περίπου 150 φαρμακεία του Λεκανοπεδίου, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, που ακολουθούν το ίδιο ωράριο  με τις ώρες εφημερίας και κλείνουν στις 11 το βράδυ.
 Εντούτοις η πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι να ισχύσει 48ωρο εβδομαδιαίας λειτουργίας των φαρμακείων και με δεσμευτικές ώρες κλεισίματος.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν πως το νέο ωράριο αφενός θα είναι πιο «ανθρώπινο», αφού λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδια τους, κρατούσαν μέχρι αργά τα φαρμακεία ανοιχτά, αφετέρου θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων. Συμπληρώνουν εξάλλου πως έξι στα δέκα φαρμακεία 
της Αττικής λειτουργούν μόνο με το φαρμακοποιό και χωρίς κανέναν βοηθό.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, και αυτός είναι «διπλός»: Από τη μία το κοινό που έβρισκε όλη την ημέρα ανοικτά τα φαρμακεία και από την άλλη οι φαρμακοποιοί που προχώρησαν σε επενδύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του διευρυμένου ωραρίου. Υπολογίζεται μάλιστα πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ανοίξει πάνω από 500 μεγάλα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, τα οποία πραγματοποίησαν και προσλήψεις.

Μέχρι στιγμής πάντως και σύμφωνα με το απελευθερωμένο ωράριο, όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως  Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό. Το διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται ή να συμπίπτει με αυτό των εφημεριών, όπως αυτές ορίζονται από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.

Λίστα Επιθυμίας

Δεν έχετε προϊόντα στη wishlist.
Δωρεάν Μεταφορικά